tirsdag 25. mars 2008

"Mannen som elsket Yngve"

”Mannen som elsket Yngve” er en humorisktisk, spesiell og alvorlig film som har entret det norske kinolærrete den siste måneden. Dette er en historie som baserer seg på boken ”Mannen som elsket yngve” skrevet av Tore Renberg, og ved hjelp av dyktige skuespillere har dette blitt en av de bedre norske filmene.

Handlingen skjer i Stavanger og årstallet er 1989. Mye skjer i Europa, blant annet fallet av Berlinmuren, men dette er en bagatell i forhold til hva som kommer til å skje i livet til den rødhårede sjarmøren Jarle Klepp. Vi blir introdusert for en typisk ungdomsgutt som har verdens beste kjæreste og venner, og som attpåtil er med i et rockeband. Hverdagen blir snudd på hodet da Yngve blir introdusert i livet til Jarle. Yngve var en ny elev i klassen, og gjorde alt feil. Han gikk i feil klær, hørte på feil musikk og spilte tennis, og dette gjorde han til klassens utskudd. Det var som kjærlighet ved første blikk, og begge to ble betatt av hverandre tross Jarle sin jentekjæreste.

Filmmakerne lager en helt spesiell stemning ved å få frem viktige temaer som både er aktuelle i dag og for 19 års siden. Stemningen viser at dette er en historie om kjærlighet mellom to gutter noe som kan være ganske forvirrende i en syttenårings tilværelse. Rolf Kristian Larsen som har æren av å spille Jarle Klepp i denne filmen mener at dette er ikke en film som skildrer hvordan det er å ”komme ut av skapet”, men hvordan det er å forelske seg i en av samme kjønn. Selv vil jeg si at temaet i denne filmen er fylt med lidenskapelig kjærlighet, drama og med innslag av noe humor.

Dette synes jeg var et hopp blant alle de norske samtidsfilmene. Jeg likte sammensetningen av det alvorlige, morsome og lidenskaplige, som til sammen satt sammen en sterk film. Dette er en film som kommer til å bli husket lenge, noe som jeg kan begrunne ved den gode kritikken den har fått av mediene, og jeg selv ville gitt den noe mellom en firer eller femmer.

Ingen kommentarer: